Recent heeft HAK ervoor gekozen haar productie om te schakelen naar PlanetProof. Zij biedt hiervoor haar groentetelers een meerprijs. De omschakeling naar biologische of PlanetProof teelt vergt extra inspanningen van telers. Dit vraagt niet alleen om waardering en erkenning, maar ook om een financiële stimulans en vergoeding. Dat werd duidelijk tijdens de Smart Food Alliance-bijeenkomst op donderdag 21 november bij HAK.
Sinds een paar jaar kunnen telers hun producten On the way to PlanetProof certificeren. De afgelopen jaren heeft dit een enorme vlucht genomen. Supermarkten, zoals PLUS, en A-merken zoals HAK en Greenco, hebben zich hieraan gecommitteerd. Het vraagt dus niet alleen extra inspanningen van de telers en boeren, maar ook van de opvolgende schakels in de keten. In 2020 wordt er weer een flinke stijging verwacht.
Toch heeft de gangbare landbouw nog steeds het grootste aandeel. Consumenten zijn vaak nog niet bereid een hogere prijs te betalen voor duurzame producten. Het moet in lijn zijn met conventionele prijzen.
De missie van Hak
HAK is een missiegedreven bedrijf dat de consumptie van plantaardige voeding (groenten en peulvruchten) wil stimuleren. In Nederland eten consumenten maar 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid peulvruchten. Daarnaast ziet HAK de noodzaak om de eiwitbalans in ons dieet van 70/30 naar 50/50 vlees en groenten te herstellen.
Dit doet zij met het bekende ‘potje groente’, maar HAK innoveert verder door praktische oplossingen voor consumenten op de markt brengen die passen bij het huidige consumptiepatroon. Een voorbeeld hiervan zijn de nieuwe stazakken met groentemaaltijden zoals Chili sin carne en Bolognese schotel.
Deelnemen aan de Smart Food Alliance
De Smart Food Alliance is een business netwerk van CEO’s en directieleden van succesvolle middelgrote koploperbedrijven uit de agrofoodsector die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem: gezond, circulair en klimaatneutraal, voor een eerlijke prijs. Zij zijn bereid hun ‘nek uit te steken’, zelfstandig en gezamenlijk.
Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Lisa Bottema (06-34203367).