Terug naar site

Op bezoek bij Voedselbanken Nederland

13 september 2024

13 september 2024

Op donderdag 12 september waren de leden van de Smart Food Alliance op bezoek bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken in Tilburg. Vier keer paar jaar brengen we een bedrijfsbezoek aan een van onze leden en bespreken we een actueel thema. Dit zorgt voor een interessant kijkje in de keuken en biedt ruime gelegenheid om met elkaar kansen en uitdagingen te bespreken.

Het bezoek aan de Voedselbank was bijzonder omdat veel van onze leden met hen een samenwerking hebben door voedsel, geld of kennisuren te leveren. Afgelopen jaar gaven deze bedrijven ruim 1.6 miljoen kilo voedsel en doneerden ruim 300.000 euro. Een minimale schatting, want dit is alleen wat we snel konden achterhalen. Suzanne van der Pijll heeft deze aantallen overhandigd aan Henk Staghouwer, voorzitter Voedselbanken. Hij was erg enthousiast over de aantallen.


Voedselarmoede is nog steeds een groot probleem in Nederland. Meer, en vooral meer gezond, voedsel voor de Voedselbank blijft belangrijk. Met de aanwezige bedrijven gingen we in discussie over hoe dit te realiseren. We bespraken onder andere twee belangrijke issues:

  • Hoe realiseren we ook in de toekomst structurele toevoer van voedsel? Een afname van voedselverspilling de laatste jaren betekent ook minder voedsel voor de Voedselbanken. Tot onze verrassing hadden onze leden van de Smart Food Alliance tal van nieuwe ideeën waarmee de stroom van goed en gezond voedsel fors vergroot kan worden. Met name bij bedrijven die voor de buitenlandse markt produceren lijkt nog veel perspectief te zitten.
  • Hoe bereiken we meer mensen die in voedselarmoede leven? Ruim 1 miljoen Nederlanders leeft onder de armoedegrens, terwijl in 2023 ‘slechts’ 180.000 mensen bij een voedselbank aanklopten. Dit betekent dat een grote groep mensen niet van het bestaan afweet of zich schaamt om een voedselpakket aan te vragen.

We geven vervolg aan deze inspirerende discussie door enkele suggesties om de structurele toevoer van voedsel te vergroten binnenkort verder uit te werken met een aantal van deze bedrijven. Niet makkelijk, maar als het lukt kunnen straks nog veel meer bedrijven voedsel doneren!