Onze leden
De drijvende kracht van de transitie
Elk bedrijf aangesloten bij de Smart Food Alliance heeft groen en gezond DNA in zijn bloed. Allemaal zetten ze belangrijke stappen op weg naar duurzaam en gezond voedsel voor een eerlijke prijs. Samen vormen deze bedrijven de drijvende kracht van de transitie naar een gezonder, duurzamer en eerlijker voedselsysteem.
AGF-direct
Open, eerlijk en oog hebben voor elkaars uitdagingen kenmerkt de relatie tussen AGF-direct BV en haar teeltpartners. Hiermee vormen ze de schakel tussen producenten en afnemers van groente & fruit. Deze manier van samenwerken geeft AGF direct BV de mogelijkheid om haar afnemers te bedienen met hoogwaardige vollegrond product, verrassende innovaties en 24/7 dienstverlening. Ze bieden onder andere broccoli, witlof en bloemkool aan.
Albron
Albron is een foodservice organisatie in de bedrijfscatering, horeca, zorgen recreatie. Ze streeft naar grootschalige impact door het creëren van foodconcepten waarbij lekker, betaalbaar, gezond en duurzaam eten en drinken
centraal staat. Dat doet ze onder andere door als eerste grote cateraar alleen nog biologische zuivel aan te bieden.BakeAway
BakeAway is gevestigd in het Verenigd Koninkrij enonderdeel van het Franse Cérélia. Het bedrijf produceert gekoelde deegwaren, zoals bladerdeeg, cookie dough en pizzadeeg in Corby (Verenigd Koninkrijk). Daarnaast worden pannenkoeken verkocht onder private label en het merk Abra-Ca-Debora. Deze worden gemaakt in Nederland en België, eveneens van verse en natuurlijke ingrediënten. BakeAway levert haar producten aan alle grote Britse winkelketens.
Bidfood
Bidfood is een online groothandel voor horeca en foodservicebedrijven in diverse branches, zoalszorg, cafetaria en bedrijfsrestaurants. Ze bieden een groot assortiment aan van zowel A-merken alseigen merken. In de eigen bedrijfsvoering en met hun producten zijn ze opzoek naar duurzame oplossingen. Er lopen verschillende initiatieven om de energie uitstoot te reduceren door middel vande inzet van elektrische trucks en het verduurzamen van gebouwen. Daarnaast is het verlagen van voedselverspilling een belangrijk onderwerp.
Cornelis Vrolijk
Cornelis Vrolik is een internationaal opererend familiebedrijf, actief in de visserij met het hoofdkantoor gevestigd in IJmuiden. Ze zijn actief in de vangst, kweek, en verwerking van vis en schaal- en schelpdieren. Voor veel producten geldt dat Cornelis Vrolijk levert van ‘schip naar schap’, waardoor voor een aantal producten de hele keten in eigen handen is. Zo streeft Cornelis Vrolijk naar volledige traceerbaarheid binnen de keten en eventuele negatieve impact waar mogelijk te voorkomen. Cornelis Vrolijk hecht groot belang aan een duurzame bedrijfsvoering door onder meer veel aandacht te besteden aan het op peil houden van gezonde visbestanden, bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek en het zoveel mogelijk beperken van negatieve gevolgen voor mens en milieu.
Cosun
Royal Cosun is een coöperatieve en internationale agrofoodonderneming. Cosun zet de potentie van planten om naar bruikbare oplossingen voor iedere dag. Zo produceren ze naast onder andere aardappelproducten, suiker, voedingsvezels en plantaardige eiwitten en plantaardige alternatieven ook diervoeding, biobased non-food toepassingen en duurzame energie. De businessgroepen Aviko, Cosun Beet Company, Duynie Group, Sensus en SVZ zijn onderdeel van Royal Cosun.
ElkeMelk
Melkproducent die streeft naar wederzijdse waardering van boeren en burgers, en een optimale zorg voor koeien, milieu en verwerking. Binnen tien minuten na het melken wordt de melk verwerkt en verpakt. De melk wordt minimaal bewerkt. Elke fles bevat melk van één koe, en de naam van deze koe is terug te vinden op de verpakking.
Enza Zaden
Enza Zaden is een internationaal opererend groente veredelingsbedrijf. Ze ontwikkelt nieuwe groenterassen vanuit de visie dat voeding betrouwbaar, gezond en lekker moet zijn. Het doel is de productie van hoogwaardige groenten te vergroten, en de tuinbouw wereldwijd te verduurzamen. Dit wordt onder andere gerealiseerd met het dochterbedrijf Vitalis, een volledig biologisch groenteveredelingsbedrijf.
FoodBI
Food Buro of Innovation (FoodBI) bestaat uit Marc van Hulst en Neeltje van Strien. Met hun expertise helpen ze bedrijven op flexibele basis met de ontwikkeling van innovatieve voedselideeën. Ze ondersteunen in de ontwikkeling van het idee, met de uitwerking en realisatie van het product en met de presentatie van het product naar verkopers toe. Zo hebben ze onder andere met Frio Food Innovators de Pizza Bitterballen voor Dr. Oetker ontwikkelt en de Vegan Bitterballen en kroketten voor AH.
Fruit Masters
FruitMasters is een coöperatie van ruim 400 fruittelersen levert kwaliteitsfruit direct van de bron. Ze dragen zorg voor de vermarkting van hard- en zachtfruit in zowel het binnen- als buitenland. De Kanzi®appel is één van de bekende merken van de organisatie. Van sorteren en verpakken tot met marketing en winkelvloerpresentatie: FruitMasters begeleidt het fruit van boomgaard tot fruitschaal. Door als eerste te investeren in nieuwe technieken, eigen conceptrassen te ontwikkelen en altijd te streven naar een duurzame fruitteelt, haalt de organisatie het beste uit mens en natuur.
Greenco
Een internationale teler en verpakker die is gevestigd in Nederland. Greenco is de uitvinder én een van de grootste producenten van snackgroenten. Het doel is om gezond eten lekker, leuk en makkelijk te maken. Hiervoor bieden ze een breed assortiment aan van voornamelijk snacktomaten, snackpaprika’s en snackkomkommers. Ze verkopen onder andere snacktomaatjes onder de naam Tommies in een handige, compacte beker die makkelijk mee te nemen is voor onderweg.
Green Organics
Green Organics is een internationaal opererende Nederlandse groothandel/importeur en exporteur in biologische aardappelen, groenten en fruit. Jaarlijks is Green Organics verantwoordelijk voor het telen, verwerken en verkopen van ruim 50 miljoen kilo AGF. Het team van experts brengt telers en klanten bij elkaar. Dat betekent contact leggen, zorgen voor goede prijsafspraken en organiseren dat alles op tijd wordt gezaaid, geoogst, bezorgd en verwerkt. Simpel gezegd: het zorgen voor de complete keten, van grond tot mond.
GROWy
Dagelijkse en circulaire productie van voedzame, betaalbare en smaakvolle groente en kruiden met vertical farming.
HAK
HAK is een Nederlandse groente-en peulvruchtenfabrikant met als missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om meer groenten en peulvruchten te eten. Dat doen ze door het eten ervan lekkerder en makkelijker te maken met natuurlijke kwaliteitsproducten die snel en eenvoudig te bereiden zijn. Producten die bovendien zoveel mogelijk lokaal geteeld en bereid zijn met een zo minimaal mogelijk negatieve impact op de planeet. Zo wil HAK in 2027 volledig overgestapt zijn op biologische teelt voor alle groenten en peulvruchten uit Nederland, wat ongeveer 85% van het volume is.
Hanzehogeschool Groningen
De Hanzehogeschool Groningen is een hogeschool in Noord-Nederland die werkt aan een duurzame toekomst. Dit doen ze door de Sustainable Development Goals te integreren in het onderwijs- en onderzoeksprogramma. Studenten worden uitgedaagd om betrokkenheid en motivatie te tonen voor maatschappelijke- en duurzame thema’s die impact hebben in Noord-Nederland en de wereld. De onderzoek speerpunten zijn energie, healthy ageing en ondernemerschap. Studenten kunnen een Green Ambassador-certificaat behalen waarmee de betrokkenheid op de Sustainable Development Goals aantoonbaar is voor toekomstige werkgevers.
Harvest House
Wij zijn Harvest House, een internationale coöperatie van telers. Wij telen op een innovatieve en duurzame manier vruchtgroenten. Want duurzaamheid zit in ons DNA. Ons duurzaamheidsbeleid gaat uit van drie pijlers: gezonde mens, gezonde planeet en gezond ondernemerschap. Op elk punt in de keten maken we duurzame keuzes. Wij geloven dat iedereen in de wereld elke dag toegang moet hebben tot gezond, voedzaam en lekker eten. Wij zorgen voor voedselzekerheid. Daarmee doen we een belofte: we zijn de bron van een gezond leven.
HAS Hogeschool
HAS green academy is een hogeschool en expertisecentrum voor agro, food en leefomgeving in Den Bosch en Venlo. Al 75 jaar. Er studeren ongeveer 3300 voltijdstudenten aan 18 hbo-opleidingen waarvan twee internationaal. Daarnaast volgen jaarlijks ruim 500 professionals bij HAS green academy verschillende bedrijfsopleidingen en incompanytrainingen. Ook zetten ze kennis en ervaring in voor onderzoek, advies en productontwikkeling. HAS is voor organisaties, bedrijven en overheden een partner in het verkennen, verbinden en toepassen van ‘groene’ kennis en kunde. Gezamenlijk dragen ze zo bij aan praktische oplossingen voor een gezonde omgeving met voldoende gezond voedsel.
HelloFresh
Een internationaal opererend bedrijf dat maaltijdboxen aan huis bezorgt. Wekelijks kan de consument kiezen uit een gevarieerd aanbod van makkelijke en gezonde recepten, met vlees, vis of vegetarisch. De boxen bevatten verse producten in passende hoeveelheden. De ingrediënten worden wekelijks ingekocht bij lokale leveranciers op basis van de binnengekomen bestellingen. Zo dragen ze bij aan het verminderen van voedselverspilling in de keuken en in de keten.
Henri
Henri, dat is de kok voor de chef. Het toonaangevende Brabantse familiebedrijf is sinds 1979 de stabiele factor van elke koksbrigade. Henri brengt tijd terug in de keuken met een uitgebreid assortiment kant-en-klare en koelverse soepen, sauzen en maaltijden. Bereid met zorg en liefde, met de beste ingrediënten van zo dichtbij mogelijk. Zonder onnodige toevoegingen: Henri is eten met geweten.
Hessing Supervers
Heb je je weleens afgevraagd waar je caesar salad of wokgroenten vandaan komen? Grote kans dat die uit onze VersFabriek komen. Wij werken elke dag aan een mooi en gezond versproduct. Van productontwikkeling tot het de band afrolt de schappen in. Met al onze fabrieken produceren wij elke week meer dan 7 miljoen verpakkingen. Wij zorgen ervoor dat de schappen het hele jaar door, zeven dagen per week, gevuld zijn met gesneden, gezonde en lekkere groenten en fruit. Met de juiste kwaliteit, smaak en houdbaarheid. Van kant-en-klare gesneden groenten tot aan verspakketten en complete maaltijdsalades; supergezond én supermakkelijk. Zo helpen wij honderdduizenden mensen bij het maken van een gezonde keuze.
Hutten
Een cateraar die actief is in bedrijfsrestaurants, in de horeca, bij evenementenen in de zorg. Hutten werkt aan een duurzame en circulaire bedrijfsvoering, waarbij het doel is in 2024 klimaatneutraal en in 2030 klimaatpositief te zijn. Dit wil Hutten bereiken door anders in te kopen en anders eten te stimuleren. Daarnaast maakt Hutten zich hard voor sociale gelijkheid. Zo maken ze van reststromen eigen bananenbrood en gebruiken ze in de bakkerij de sinaasappelolie die gewonnen wordt uit sinaasappelschillen door PeelPioneers, ook lid van de Smart Food Alliance.
Kennemervis Groep
De Kennemervis Groep is een groep van innovatieve voedselbedrijven. De activiteiten die ze ondernemen zijn van invloed op het leven onder, maar ook boven water. Daarom bedienen ze de klanten met lekkere voedseloplossingen waarvan de impact op mens, dier en milieu zo klein mogelijk is. De dochterondernemingen Mayonna, FishPartners en Werner Larsson verwerken vis voor visdetaillisten, industrie, e-commerce en retailers. De doelstelling is dat uiterlijk in 2030 alle ingekochte vis 100% MSC/ ASC-gecertificeerd óf aanwijsbaar duurzaam is. De andere dochtenonderneming, Bobeldijk Food Group, ontwikkelt, produceert en levert plantaardige vleesvervangers voor retail en foodservice en industrie – gezond en met zoveel mogelijk lokale grondstoffen uit transparante ketens.
Kipster
Kipster staat bekend als de meest mens-, dier- en milieuvriendelijk commerciële kippenboerderij ter wereld. Het bedrijf is in 2013 opgericht om een antwoord te vinden op de vraag hoe je de wereldbevolking op een eerlijke manier kun voeden. Zonder te vervuilen en zonder de rekening door te schuiven naar volgende generaties is. Kipster brengt het ideaal van kringlooplandbouw effectief in de praktijk. De kippen up-cyclen reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie en van het land in eieren en vlees. Ze sluiten zo kringlopen en gaan verspilling tegen. Daarbij staat het welzijn en de gezondheid van dier en mens voorop.
Livar
Livar staat voor Limburgs (klooster-)varken en sinds het ontstaan in 1999 heeft het Livarvarken altijd in het teken gestaan van een onderscheidende smaak en vleeskwaliteit. Dit in combinatie met een kleinschalige- en liefdevolle vorm van dierhouderij, onder toeziend oog van de monniken op Abdij Lilbosch, die rekening houdt met het natuurlijke gedrag en leefomgeving van het varken. Deze manier van varkenshouden uit zich in de hoogste mate van dierenwelzijn en het drie sterren beter leven keurmerk van de dierenbescherming. De bijzondere kruising van rassen in combinatie met regionaal geteelde granen en het scharrelen in een weelde van ruimte maakt Livarvlees tot een uniek product. Het vlees is rijper en gemarmerd en kent bij de bereiding nauwelijks gewichtsverlies. Het resultaat is een stukje vlees waarvan de herkomst bekend is en met smaak als beloning voor goede zorg!
ME-AT
Producent van 100% plantaardige producten, die in uiterlijk, smaak en beleving sterk op vlees lijken. Hiermee biedt ME-AT een duurzame oplossing voor de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten. ME-AT ontwikkelt huismerkproducten voor verschillende merken en klanten, en voorziet daarmee een grote groep consumenten van een betaalbaar alternatief voor vlees. Ze bieden onder andere een vegan burger, vegan rundvleesstukjes en vegan spareribs aan. Daarnaast beschikt ME-AT over een eigen keten van veldbonen van Nederlandse bodem.
Menken Orlando
MenkenOrlando is een ontwikkelaar van innovatieve diverse foodconcepten. Ze produceren Aziatische snacks, snackmixen, zaden, noten, gedroogd fruit omhuld met Belgische chocolade en toevoegingen zoals chiazaad. De producten worden onder het eigen merk of als private label geleverd aan retail- en foodserviceklanten. Menken Orlando haalt de ingrediënten rechtstreeks uit het land van herkomst. Door direct contact te onderhouden met de toeleveranciers kunnen ze een hoge kwaliteit van producten garanderen.
Mosa Meat
Een Nederlandse ontwikkelaar van kweekvlees. In 2013 hebben ze de eerste kweekvleeshamburger ter wereld geproduceerd, ter waarde van 250.000 euro. Deze is gemaakt van koeiencellen zonder dat er een dier voor is geslacht. Met deze technologie bieden ze een alternatief voor de massale dierconsumptie en de belasting van milieu en natuur. Mosa Meat hoopt de hamburgers eind 2023 voor het eerst op de markt te brengen.
Nature's Pride
Nature’s Pride laat graag iedereen genieten, vandaag en morgen. Dat doen ze door de lekkerste exotische groenten en fruit te leveren, wereldwijd geteeld door hun betrokken telers. Tegelijk bewegen ze de voedselketen naar een eerlijkere en duurzamere keten, voor en samen met mens en natuur. Nature’s Pride is dé vooruitstrevende partner die je meeneemt en inspireert op deze reis naar een betere wereld. Zo kunnen we samen, met een goed gevoel, oprecht genieten van wereldse smaken. Daar is het bedrijf, al meer dan 20 jaar, heel trots op. Nature’s Pride: Enjoy today, changing tomorrow!
Organto
Organto is een leverancier van de meest verse,biologische groenten en fruit. Ze leveren aan diverse gerenommeerde Europese
retailers. Gezonde eettrends, waaronder duurzame biologische voeding, blijven wereldwijd groeien en Organto bevindt zich in een sterke positie in deze snelgroeiende markten. Met als ambitie om biologische producten toegankelijk te maken voor iedereen. Als ketenregisseur verbinden ze gepassioneerdetelers, toegewijde productiebedrijven en enthousiaste consumenten. Organto werkt met biologische en duurzame telers, omdat Organto gelooft dat de natuurlijke weg de beste weg is. De innovatieve benadering van Organto is te zien inhet merk I AM Organic. Elk product is voorzien van een unieke QR-code, waarmee je een kijkje kunt nemen in het productpaspoort. Hier zie je de oorsprong, teeltmethoden en andere belangrijke details over het product dat je in handen hebt. Of je nu smaakvolle bananen of verrukkelijke asperges koopt, je hebt altijd de zekerheid dat je een bewuste keuze maakt. Duurzaamheid is verankerd in onze organisatie. We maken gebruik van geografisch diverse teeltregio's en streven altijd naar de laagst mogelijke ecologische voetafdruk, aangezien we producten uit de hele wereld betrekken om aan de vraag van consumenten te voldoen. Op dit moment zijn al onze I AM Organic-producten CO2-neutraal.Pandriks Bake Off
Pandriks is producent van bake off brood met een basis van 100% natuurlijke desem. Het productieproces volgt de oude tradities, maar met de meest moderne technologie en op de meest duurzame wijze. In het proces ligt de focus op natuurlijke ingrediënten, tijd en rust. Pandriks biedt een breed assortiment aan van zowel klassieke als nieuwe producten, en zowel biologisch als conventioneel geproduceerd. De producten zijn te koop in meerdere supermarkten in Nederland en diverse andere Europese landen.
PeelPioneers
PeelPioneers tovert sinaasappelschillen om tot waardevolle en circulaire ingrediënten. Een pionierend foodtech bedrijf dat deze ingrediënten verwerkt in voedsel, dranken, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Hiermee bieden ze een duurzame oplossing voor het afval dat overblijft na het persen van verse jus d'orange. PeelPioneers maakt in hun fabriek in Den Bosch onder andere een nutritionele voedingsvezel met functionele eigenschappen, Finix, dat bijvoorbeeld in vleesvervangers en sauzen wordt gebruikt.
Picnic
Bekende online supermarkt die boodschappen gratis aan huis bezorgt. Picnic levert verse producten op een duurzame manier en zonder verspilling. De bestelde producten worden via de kortste weg van de boer of bakker aan de consument geleverd. Kenmerkend zijn ook de 100% elektrische autootjes die geluidloos de boodschappen bezorgen en het minimaliseren voor vervoersbewegingen door slimme routes te kiezen, zoals de melkboer vroeger.
PLUS
Als coöperatie met ruim 350 supermarkten staat PLUS midden in de maatschappij en leveren we een positieve bijdrage aan de samenleving. PLUS streeft ernaar om samen met klanten, medewerkers en leveranciers de wereld duurzamer te maken. Samen zorgen we voor goed eten, voor de buurt en voor elkaar. Duurzame, biologische, lokale, klimaatneutrale en Fairtrade producten staan al jaren centraal in ons assortiment. De missie van PLUS? Een duurzame bedrijfsvoering waarbij de klant centraal staat en waarin de focus ligt op goed eten, voor iedereen, elke dag.
Primus Wafer Paper
Primus is producent van wafer paper, oftewel eetpapier. Dit bijzondere materiaal wordt gemaakt op basis van aardappelzetmeel, afkomstig van Nederlandse aardappelen. Primus wafer paper is vrij van chemicaliën en een 100% natuurlijk product. Het is vegetarisch en biologisch afbreekbaar. Het papier van Primus is terug te vinden in meer dan 40 landen als eetbare sticker op brood en tevens geschikt voor industriële productie van o.a. fruitrepen en kokosmakroons. Daarnaast is het verkrijgbaar als suikervrij product in het snoep schap en vooral door haar flexibiliteit en absorptievermogen ook uitermate geschikt als eetbaar printpapier ter decoratie van taarten. Sinds kort zijn er zelfs biologisch afbreekbare verpakkingen en muffin cups op zetmeelbasis beschikbaar.
Ruitenberg Ingredients
RuitenbergIngredients ontwikkelt en produceert een breed assortiment aanhoogwaardige concepten en toepassingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze brengen kennis, processen en ingrediënten samen om tot creatieve oplossingen te komen. Zo maken ze onder andere een plantaardige, eetbare, worsthuid die toepasbaar is op vlees, vis envegetarische producten. Omdat de huid is gemaakt op basis van het zeewierextract alginaat wordt het risico op het overbrengen van dierziekten voorkomen.
The Seaweed Company
The Seaweed Company richt zich op het creëren van impact in duurzame
voedselproductie. Zeewier is een bijzonder duurzaam product dat geen zoetwater, kunstmest of landbouwgrond nodig heeft, maar in plaats daarvan voedingsstoffen uit de zee gebruikt, zoals CO2, stikstof en fosfor. We combineren onze expertise op het gebied van biologie en technologie om zeewier zo efficiënt mogelijk te telen en verwerken op commerciële schaal in onze openwaterfaciliteiten in Ierland, Marokko, India en Nederland. Zeewier kan worden gebruikt voor voedsel, cosmetica en als vervanging voor plastic.Voedselbanken Nederland
Voedselbanken Nederland is een vereniging met 172 lokale Voedselbanken en 13.000 vrijwilligers. Wekelijks delen ze voedselpakketten uit aan meer dan 120.000 mensen die dat (tijdelijk) hard nodig hebben. Ze ontvangen de producten van bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. De voedselpakketten die ze verstrekken zijn altijd gratis, zoveel mogelijk gezond en de producten worden eerlijk verdeeld over alle klanten. Dit alles doen ze met "oog voor het voedsel, en hart voor de mensen”.
W. Van der Zwan & Zn
Een internationaal opererende rederijdie is gevestigd in Scheveningen. Ze vangen, verwerken en distribueren alle vis zelf, waardoor ze zicht hebben op de hele keten. Het vissen gebeurt op efficiënte, duurzame en verantwoordelijke wijze met respect voor de omgeving. De vis bevat een relatief hoog Omega 3 gehalte en heeft een zeer lage CO2 footprint. De afzetmarkten van W. van der Zwan & Zn. zijn vooral in Azië en Afrika te vinden, waarmee ze gezonde, betaalbare en duurzame eiwitten beschikbaar maken voor een grote groep consumenten.
Wiskerke Onions
Wiskerke Onions levert alle verschillende soorten uien, sjalotten en knoflook wereldwijd van hoge kwaliteit. Met een focus van duurzaam geteelde uien vanuit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk wordt zowel retail als groothandel dagelijks beleverd. We streven naar 100% bedrijfsduurzaamheid. De combinatie van restwarmte uitwisseling, zonnepark, zonnepanelen op bedrijfspanden en vrachtwagens zorgen voor een negatieve CO2-footprint.
Wroetvarken
De wroetslagers willen dat uw stukje vlees vervaardigd wordt met respect voor mens, dier en milieu tegen een eerlijke prijs.
SLUIT JE AAN BIJ DE SMART FOOD ALLIANCE
DRAAG BIJ AAN EEN DUURZAAM, GEZOND EN EERLIJK VOEDSELSYSTEEM
© 2023